Όταν είμαι -ή θέλω να είμαι- αισιόδοξος, τότε γράφω για παιδιά.
Όταν ονειρεύομαι μια επανάσταση, τότε γράφω για τους εφήβους.
Όταν φοβάμαι, τότε είναι που γράφω για τους ενήλικες.

               Κι όμως, τελικά... Τίποτε από εμένα δε φαίνεται.

Νέες αναρτήσεις (κριτικά σημειώματα, συνεντεύξεις, άρθρα κ.α.) στα:

http://manoskontoleon2.blogspot.com/ 

manoskontoleonbibliography.blogspot.com

 

 

Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά προέλευσης 3.0 Ελλάδα .

Είστε εδώ :: Αρχική Σελίδα » Βιβλία για Ενήλικες » Κόντρα ρόλος

Βιβλία για Ενήλικες - Κόντρα ρόλος

Τίτλος: Κόντρα ρόλος
ISBN: 978-618-07-1302-2
Εκδόσεις: Πατάκης
Έτος: 2025
Σελίδες: 268

Τέσσερα τα κεντρικά πρόσωπα αυτού του μυθιστορήματος.

Ο Λάμπρος Αρνής, ένας άντρας που πλησιάζει τα ογδόντα και ο οποίος μετά από μια σημαντική πορεία στο χώρο της κριτικής θεάτρου, αποφασίζει να αποσυρθεί σε μικρή κωμόπολη καθώς αισθάνεται πως τόσο η ηλικία του όσο οι νέες αντιλήψεις περί Τέχνης τον αφήνουν στον περιθώριο.

Η Αντρίνα Λεμονή, σύντροφός του Αρνή τα τελευταία δέκα χρόνια, μα και κοντά σαράντα χρόνια νεότερή του, είναι μια γνωστή ηθοποιός που ένα μεγάλο μέρος της επιτυχημένης καριέρας της οφείλετε στην παρουσία του συντρόφου της στη ζωή της.

Η Cybele Oman μια γαλλοαλγερινή κεραμίστρια και ιδιοκτήτρια ιδιότυπου παραθαλάσσιου μπαρ κάπου σε απόμερη παραλία της Κρήτης, υπήρξε κάποτε ερωμένη του Αρνή.

O Pascal Oman, ο σαραντάχρονος γιος της Cybele και διεθνούς φήμης φωτογράφος που διαθέτει την περίκλειστη γοητεία ενός άντρα που αναζητά να υποτάξει το ερωτικό πάθος διατηρώντας την ελευθερία επιλογής τρόπων εκδίκησης.

Τέσσερα πρόσωπα με παγιωμένο παρελθόν, μα που τις τρέχουσες σχέσεις τους τις καθορίζει η προετοιμασία του ανεβάσματος του έργου «Φαίδρα» του Ρακίνα και με τον καθένα τους στον δικό του κόντρα ρόλο.

 

.: Κριτικές Βιβλίου :.
1. Ο Κώστας Λογαράς στο https://manoskontoleon2.blogspot.com/2025/12/blog-post.html

Το καυτο θέμα του γήρατος, τον παραγκωνισμο του ογδονταχρονου ήρωα Λάμπρου Αρνή απο την εργασιακή δραστηριότητα, την μη συμμετοχή πια στο "γίγνεσθαι" του κόσμου , την απώλεια της σεξουαλικης του ικανότητας είναι το θέμα του πρόσφατου μυθιστορηματος του Μάνου Κοντολεων ( Μάνος Κοντολέων Εκδόσεις Πατάκη-Patakis Publishers, Ιούνιος 2025). Ο πρωταγωνιστής του μυθιστορηματος φέρει βαρέως τον παροπλισμό στον οποίο έχει περιπεσει εξαιτίας ακριβώς των γηρατειών τη στιγμή που σε όλη του τη ζωή ήταν μάχιμος θεατρικός κριτικος και κριτικός Λογοτεχνίας. Οι παρεμβάσεις του καθόριζαν την τύχη πολλών καλλιτεχνών. Τωρα , στα 80 του, αναστοχαζεται το παρελθόν του καθώς και τις σχέσεις του με την νεώτερη κατά 40 χρόνια σύζυγό του Αντρίνα , ηθοποιό στο επάγγελμα. Ο Κοντολεων βρίσκει τον τρόπο να παρουσιάσει μια ενδιαφέρουσα πλοκή στο μυθιστόρημά του ( τα έργα τού Μάνου Κοντολεων , ειρήσθω εν παρόδω, διακρίνονται για την ευφανταστη πλοκή τους χάρη στην οποία ο συγγραφέας καταφερνει να πετυχαινει την εύλογη, "κατά το εικός και αναγκαίο", τροπή των πραγμάτων, την "εις τουναντίον των πραττομενων μεταβολή"). Πώς τα καταφέρνει αυτή τη φορα; Στο μυθιστόρημα "Κόντρα ρόλος" βάζει σαν σφήνα στη ζωή του ζευγαριού -του Λάμπρου Αρνή και της γυναίκας του Αντρίνας-, έναν γιο του Λαμπρου Αρνή, τον εξώγαμο Πασχάλη , την ύπαρξη του οποίου αγνοούσε έως τώρα ο γηραλέος ήρωας. Το μυθιστόρημα παίρνει άλλη τροπή και συγχρόνως πυροδοτει το ενδιαφέρον του αναγνώστη δεδομένου ότι η ηθοποιος Αντρίνα προετοιμαζεται να ανεβασει στο θέατρο τη "Φαίδρα" του Ρακίνα οπου θα παίξει τον ομώνυμο ρόλο. Θα γίνει άραγε και στη ζωή ό,τι γίνεται και στο έργο μεταξύ του Ιπολλυτου και της μητερας του -μητριάς Φαιδρας; Ο αναγνωστης παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον την εξέλιξη των σχέσεων καθώς και τις ψυχικές διακυμάνσεις των ηρώων τού μυθιστορηματος.

 

2. Θεματοφύλακες λόγω Τεχνών
3. Η Νάντια Τράτα στον Χάρτη
4. Η Έρικα Αθανασίου στο fractal
5. Καθημερινή Κυριακής
6. Ο Διονύσης Μαρίνος στο bookpress
7. Συνέντευξη με την Γεωργία Τσακάλου στον ΕΤ
8. Μαρία Κουλούρη στο Offlinepost
9. Η Τέσυ Μπάιλα στο CultureNow
10. Η Διώνη Δημητριάδου στο diastixo
11. Συνέντευξη στο Fractal
12. Η Χρύσα Φάντη στην Εφημερίδα των Συντακτών
.: Βραβεία Βιβλίου :.
Δεν υπάρχουν Βραβεία για αυτό το Βιβλίο
©2026 www.kontoleon.gr All rights Reserved - Created by interneti.gr