1979 - 2019:  Σαράντα Χρόνια... Έψαχνα πάντα τις λέξεις

 

Όταν είμαι -ή θέλω να είμαι- αισιόδοξος, τότε γράφω για παιδιά.
Όταν ονειρεύομαι μια επανάσταση, τότε γράφω για τους εφήβους.
Όταν φοβάμαι, τότε είναι που γράφω για τους ενήλικες.

               Κι όμως, τελικά... Τίποτε από εμένα δε φαίνεται.

 

Κι άλλωστε -αυτό ποτέ μην το ξεχνάτε- οι ήρωες των έργων ενός συγγραφέα είναι δικά του και μόνο δικά του παιδιά* κανένας δεν μπορεί να του τα πάρει.

http://manoskontoleon2.blogspot.com/ 

Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά προέλευσης 3.0 Ελλάδα .

Είστε εδώ :: Αρχική Σελίδα » Μυθιστορήματα / Διηγήματα Ενηλικίωσης » Ο άλλος

Μυθιστορήματα / Διηγήματα Ενηλικίωσης - Ο άλλος

Τίτλος: Ο άλλος
ISBN: 978-960-16-9698-0
Εκδόσεις: Πατάκης
Έτος: 2022
Σελίδες: 220

 

Στην Οδό Λατομείων. Τελευταίο σπίτι του δρόμου. Εκεί έμενε. Ο άλλος. Ο Φώτος. Η Έλσα, τυχαία, παρατήρησε την ομοιότητα. Ασύλληπτη. Ή καλύτερα... «Είναι απίστευτο!... Απίθανο!«, της άρεσε να χρησιμοποιεί δύο απανωτά επίθετα. Ο συμμαθητής της, ο Βάιος, το αγόρι της, ήταν ίδιος σαν μια σταγόνα νερό με ένα άλλο αγόρι. Για δες...!

Ρώτησαν. Έψαξαν. Πήγαν και τον βρήκαν. Εκεί όπου τελειώνει ο πολύς πολιτισμός. Αμηχανία. Ολόιδιοι. Ακόμα και εκείνος ο κοκκινωπός λεκές στο κέντρο του στέρνου. Βάιος. Φώτος. Γεννημένοι κι οι δυο στις 6 Απριλίου 1974. Δεκάξι χρόνων το καλοκαίρι του 1990 που συνέβη αυτό το πρώτο αντάμωμά τους.

 

.: Κριτικές Βιβλίου :.
1. Η Λευκή Σαραντινού στο vakxikon

 

Γράφει η Λεύκη Σαραντινού

https://www.vakxikon.gr/manos-kontoleon-o-allos/

Ο αγαπημένος συγγραφέας των εφήβων -αλλά και των ενηλίκων- επιστρέφει για να συναρπάσει εκ νέου τους νεαρούς αναγνώστες του, με ένα βιβλίο επίκαιρο, αινιγματικό και αμφίσημο.

 

Ο λόγος για το βιβλίο με τίτλο "Ο άλλος".

 

Μετά τη "Μάσκα του Καπιτάνο", ο Κοντολέων καταπιάνεται αυτή τη φορά με το ζήτημα της υιοθεσίας.

 

Ο τρόπος με τον οποίο θίγει όμως το συγκεκριμένο ζήτημα είναι εξαιρετικά πρωτότυπος και αφήνει ελεύθερη τη φαντασία των νεαρών αναγνωστών, αλλά και πολλά περιθώρια ερμηνείας έως ότου αποκαλύψει, εν τέλει, το μυστήριο που κρύβεται πίσω από την ταυτότητα δύο όμοιων αγοριών, του Βάιου και του Φώτου.

 

Δύο αγόρια και ένα κορίτσι, η Έλσα. Αυτή είναι η πρωταγωνίστρια του βιβλίου και αυτή που θα καθορίσει τις επιλογές των δύο αγοριών. Γνωρίζει πρώτα τον Βάιο. Ποιος όμως είναι εκείνος που του μοιάζει τόσο και διεκδικεί εξίσου μια θέση στην καρδιά της;

 

Οι γονείς των παιδιών παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης, όπως και ο ίδιος ο έρωτας, ένα ζήτημα που κατέχει καίριο ρόλο στο βιβλίο. Ο Κοντολέων ρίχνει το βάρος στις περιγραφές των συναισθημάτων των νέων, των επιθυμιών τους, καθώς και στην επεξήγηση των επιλογών τους.

 

Τα καλά κρυμμένα οικογενειακά μυστικά θα αργήσουν να βγουν στην επιφάνεια. Όταν όμως θα βγουν τελικά, θα κατορθώσουν να τα αλλάξουν όλα, τόσο τις επιλογές και τις κοσμοθεωρίες, όσο και τις σχέσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών. Ο ερωτισμός είναι διάχυτος σε όλο το κείμενο, το ίδιο και στις ενέργειες και τις σκέψεις των νεαρών πρωταγωνιστών. Ίσως πολλοί έφηβοι αναγνώστες να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στις σκέψεις του Βάιου, του Φώτου και της Έλσας.

 

Όπως και στη «Μάσκα του Καπιτάνο», αλλά και στα άλλα αναγνώσματά του που απευθύνονται στο ενήλικο κοινό, ο τρόπος γραφής του Κοντολέων και η αφήγηση είναι ιδιαίτερα και κάνουν την ανάγνωση του βιβλίου μία κατεξοχήν λογοτεχνική εμπειρία που μπορεί να διαβαστεί και από ενήλικες εκτός από εφήβους. Οι διάλογοι δίνουν ζωντάνια στο κείμενο και τους χαρακτήρες του βιβλίου και ο κοφτός μικροπερίοδος λόγος διατηρεί τον ρυθμό της αφήγησης και την περιέργεια του αναγνώστη σε μία παλλόμενη ένταση.

 

Τελικά, όλα θα αποβούν εφικτά για τους ήρωες του βιβλίου -όλα γίνονται αρκεί να το θέλουμε- και το παραδοσιακό happy end δεν θα λείψει από το τέλος, εφοδιάζοντάς μας με μία νότα αισιοδοξίας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

 

2. Ο Απόστολος Πάππος στο Elniplex
.: Βραβεία Βιβλίου :.
Δεν υπάρχουν Βραβεία για αυτό το Βιβλίο
©2022 www.kontoleon.gr All rights Reserved - Created by interneti.gr