1979 - 2019:  Σαράντα Χρόνια... Έψαχνα πάντα τις λέξεις

 

Όταν είμαι -ή θέλω να είμαι- αισιόδοξος, τότε γράφω για παιδιά.
Όταν ονειρεύομαι μια επανάσταση, τότε γράφω για τους εφήβους.
Όταν φοβάμαι, τότε είναι που γράφω για τους ενήλικες.

               Κι όμως, τελικά... Τίποτε από εμένα δε φαίνεται.

 

Κι άλλωστε -αυτό ποτέ μην το ξεχνάτε- οι ήρωες των έργων ενός συγγραφέα είναι δικά του και μόνο δικά του παιδιά* κανένας δεν μπορεί να του τα πάρει.

http://manoskontoleon2.blogspot.com/ 

Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά προέλευσης 3.0 Ελλάδα .

Είστε εδώ :: Αρχική Σελίδα » Μυθιστορήματα / Διηγήματα Ενηλικίωσης » Η Μάσκα του Καπιτάνο

Μυθιστορήματα / Διηγήματα Ενηλικίωσης - Η Μάσκα του Καπιτάνο

Τίτλος: Η Μάσκα του Καπιτάνο
ISBN: 978-960-16-9235-7
Εκδόσεις: Πατάκης
Έτος: 2021
Σελίδες: 203

 

Ποιος είναι ο Καπιτάνο;

Ήρωας ένα παλιού, ξεχασμένου κόμικ -ένας σκληρός, άκαρδος δικαστής που ανελέητα τιμωρεί κάθε ένα που τολμά να τον αμφισβητήσει.

Ποιος είναι ο Φιλ;

Ένα νεαρό αγόρι που οι γονείς του τον αφήσανε να ζει μαζί με τον απόμακρο και αδιάφορο παππού του* που οι φοβίες του τον κάνουν  να μη μιλάει καθαρά και έτσι οι συμμαθητές του να τον περιγελούνε.

Ποια είναι η Λάουρα;

Η αλλόκοτη ιδιοκτήτρια μιας περίεργης ιστοσελίδας και η οποία συνηθίζει τα λόγια της να  τα στολίζει με στίχους παλιών ποιητών.

Και ποια η σχέση που θα συνδέσει αυτούς τους τρεις;

 

Μια απρόβλεπτη ιστορία μυστηρίου όπου οι καθημερινοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι  με τους υπόγειους φόβους τους και τις κρυμμένες ενοχές τους.

 

.: Κριτικές Βιβλίου :.
1. Ο Κωστής Μακρής στο i-porta
2. Γράφει η Γιούλη Τσακάλου
3. Ο Αιμίλιος Σολωμού έγραψε στο Περί Ου
4. Η Γεωργία Γαλανοπούλου στο Βιβλιοδρόμιο
5. Ο Διονύσης Λεϊμονής στη Θεσσαλία
6. Η Πέλιω Παπαδιά στο Talk
7. Η Βίκυ Πάτσιου στο Elpinex
8. Η Μένη Κανατσούλη έγραψε στο fractal
9. Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έγραψε
10. Ο Γιάννης Παπαδάτος στο oanagnostis.gr
11. Η Φιλια Δενδρινού έγραψε...

 

Η Φίλια Δενδρινού για το «Η μάσκα του Καπιτάνο» (απόσπασμα από το κείμενό της στη διαδικτυακή παρουσίαση του του έργου (20/4/2021)

 

Ο Φιλ -δεκατετράχρονος έφηβος- αναζητά τρόπους να ξεπεράσει την ψυχρότητα με την οποία τον μεγάλωσαν οι γονείς του, αλλά και να μπορέσει κάποια στιγμή να μιλήσει χωρίς να μπλέκονται γράμματα και συλλαβές μέσα στο στόμα του.

Η Λάουρα, εκείνη η περίεργη γυναίκα που γνωρίζει, όταν πάει να μείνει στο σπίτι του παππού του, θα σταθεί η αφορμή ο Φιλ να γνωρίσει την ύπαρξη του Καπιτάνο.

Αλλά ποιος είναι αυτός ο Καπιτάνο;   Σκληρός και άκαρδος ήρωας ενός παλιού κόμικ ή κάποιος που ο Φιλ θα ήθελε να του έμοιαζε;

Μια απρόβλεπτη ιστορία μυστηρίου όπου οι καθημερινοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι  με τους υπόγειους φόβους τους και τις κρυμμένες ενοχές τους.

Αυτά κανείς διαβάζει στο οπισθόφυλλο του τελευταίου μυθιστορήματος του Μάνου Κοντολέων, «Η Μάσκα του Καπιτάνο»

Είναι ένα βιβλίο, που ανιχνεύει  τις  δύσκολες ψυχικές περιοχές   της εφηβικής ηλικίας.

Είναι η ιστορία ενός αγοριού , του  Φιλ , και η  μετάβασή του μέσα από τα άνυδρα τοπία  της εφηβείας , στη γνωριμία ενός νέου εαυτού.  Κι όλα  εκείνα τα συναισθήματα  με τα οποία  ένας έφηβος συμπορεύεται, είναι φανερά  στην  καθημερινή ζωή τού ήρωα : Μελαγχολία και ονειροπόληση, ανεξαρτησία και ντροπαλοσύνη , μοναξιά και αμφισβήτηση . Τέλος, μαζί με την  ανασφάλεια  μπροστά στις σωματικές αλλαγές που επιτελούνται στην ηλικία της εφηβείας, ο Φιλ θα βιώσει και την ανασφάλεια της αλλαγής περιβάλλοντος, τη δύσκολη ένταξη τού νεοφερμένου  στην ομάδα της μικρής κοινωνίας των συνομηλίκων του . Τι καλύτερο θα μπορούσε ο ήρωας  μέσα σε αυτό  δυστοπικό  τοπίο να  εφεύρει  για προστατέψει εαυτόν παρά μια μάσκα; Τη μάσκα ενός ανύπαρκτου εαυτού,  φαντασιωτικού- Τη «Μάσκα του Καπιτάνο» .

« Αναζητούσα ένα άλλο αγόρι , έναν άλλο γονέα , ανύπαρκτο» θα μας πει στην εξομολόγησή του. Και κάπου εκεί , ως αντίβαρο ενός  εχθρικού κι απειλητικού  κόσμου προβάλλει η εικόνα της Λάουρας . Ένα γυναικείο πρόσωπο -που με υπόγειο τρόπο αποκτά μέσα στο έργο μια κεντρικά δομική υπόσταση-  μια φιγούρα τρυφερότητας και  φροντίδας, που ως «αντιπερισπασμό στην έξω από εκείνην αγριάδα» μιλάει τη γλώσσα των ποιητών, αποφασισμένη « να κάνει το σκοτάδι ημίφως».

Φιγούρα αρχετυπική σχεδόν  η Λάουρα,  φροντιστική , όχι μόνο για τον   Φιλ , αλλά και  φροντιστική της φύσης , των πουλιών,  και των δέντρων, των καρπών και των  χυμών της ζωής,  η Λάουρα είναι σχεδόν το ίδιο το  πρόσωπο της μάνας γης , της σοφής και καρτερικής.  Μια μεγάλη στρογγυλή αγκαλιά - μήπως κι η γη στρογγυλή δεν είναι;- που μέσα της θα απαγκιάσει ο ήρωας του μυθιστορήματος, ώστε από το υλικό της εμπιστοσύνης να χτίσει το αύριο  με πιο  στέρεα υλικά . Έτσι, η  Λάουρα έρχεται να παίξει   το ρόλο αυτού που οι ψυχολόγοι ονομάζουν τρίτο γονέα . Τον ενήλικα  δηλαδή εκείνον που ο έφηβος θα διαλέξει να του εμπιστευθεί αγωνίες και φόβους , προσδοκίες κι ενοχές.

«Η Μάσκα του Καπιτάνο» , είναι ένα βιβλίο για  όλους. Για την αναζήτηση της κάθε συγκρότησης ταυτότητας , ένα cross-over μυθιστόρημα όπου οι μάσκες, ως συμβολικά προσωπεία , αποκαθηλώνονται στη συμφιλίωση των ηρώων με τον ισχυρό, όσο και τρωτό εαυτό τους .Γιατί το ταξίδι προς την ενηλικίωση και τη γνώση του εαυτού δεν τελειώνει ποτέ . Κι αυτή ακριβώς είναι η ομορφιά της ζωής.

 

(Στο blog του Βιβλιοπωλείου Πατάκη, 30/4/2021)

 

 

12. Η Μαρία Δημάκη στο diastixo.gr
13. Η Τζίνα Καλογήρου στο culturebook
14. H Λεύκη Σαραντινού στο Tetragwno.gr
.: Βραβεία Βιβλίου :.
Δεν υπάρχουν Βραβεία για αυτό το Βιβλίο
©2022 www.kontoleon.gr All rights Reserved - Created by interneti.gr