1979 - 2019:  Σαράντα Χρόνια... Έψαχνα πάντα τις λέξεις

 

Όταν είμαι -ή θέλω να είμαι- αισιόδοξος, τότε γράφω για παιδιά.
Όταν ονειρεύομαι μια επανάσταση, τότε γράφω για τους εφήβους.
Όταν φοβάμαι, τότε είναι που γράφω για τους ενήλικες.

               Κι όμως, τελικά... Τίποτε από εμένα δε φαίνεται.

 

Νέες αναρτήσεις (κριτικά σημειώματα, συνεντεύξεις, άρθρα κ.α.) στο:

http://manoskontoleon2.blogspot.com/ 

Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά προέλευσης 3.0 Ελλάδα .

Είστε εδώ :: Αρχική Σελίδα » Βιβλία για Ενήλικες » Ιστορία ευνούχου - Μυθιστόρημα

Βιβλία για Ενήλικες - Ιστορία ευνούχου - Μυθιστόρημα

Τίτλος: Ιστορία ευνούχου - Μυθιστόρημα
ISBN: 960-378-794-9
Εκδόσεις: Πατάκης
Έτος: 2000
Σελίδες: 252

Ένα μυθιστόρημα που καταγράφει τη σύγκρουση του σεξουαλικού πάθους με τη ψυχρότητα της εξουσίας. Μια καταγραφή που ακροβατεί ανάμεσα στην παθιασμένη κραυγή και στην καταλαγιασμένη ανάλυση.

 

Ο Έλενος, ο ήρωας του μυθιστορήματός μου Ιστορία ευνούχου, βιάστηκε όταν  ήταν παιδί και ευνουχίστηκε στα χρόνια της εφηβείας του από την εξουσία, που ήθελε με αυτόν τον τρόπο να τον μετατρέψει σε σκλάβο της. Αυτός αντέδρασε και αποφάσισε να γίνει από δούλος ηγέτης. Για να το πετύχει, μόνος του πλέον, ευνούχισε την ίδια του την ψυχή. Η ιστορία του, λοιπόν, είναι μια ιστορία υποταγής του πάθους του έρωτα στον προγραμματισμό της εξουσίας –μια Ιστορία ευνούχου.

Ιστορία, τελικά, διαχρονική, μιας και πάντα η ψυχρότητα του άρχοντα πνίγει τον αυθορμητισμό της αγάπης… Αλλά και πάντα έρχεται η κάθαρση –τα πάθη απαιτούν να ακουστεί η φωνή τους. Και εκδικούνται τη φίμωσή τους.

Κάπως έτσι μπορώ να αφηγηθώ, σε γενικές πάντα, γραμμές, το μεδούλι μιας ιστορίας που χρειάστηκα κάμποσα χρόνια για να τη μετατρέψω σε μυθιστόρημα.

Όσο καιρό έγραφα την Ιστορία ευνούχου με διακατείχε ένα θυμός. Ο θυμός απέναντι σε ό,τι επιβάλλει τη σιωπή του σώματος για να ακουστούν οι τριγμοί των ξύλινων μελών της μαριονέτας.

Πιστεύω στον έρωτα, πιστεύω στα πάθη και στα λάθη του. Περιγράφοντας τα έργα και τις ημέρες ενός ανθρώπου που οι άλλοι του στέρησαν τη δυνατότητα  να εκφράζει τον ερωτισμό του, ενώ ο ίδιος επέβαλε στον εαυτό του τη θεωρητικοποίηση  της μη συμμετοχής στα πάθη, στην ουσία έγραφα έναν ύμνο στις κραυγές, τις σιωπές και τις οσμές του έρωτα.

Το χρόνια που ο  Έλενος ηγεμόνευσε δεν αναφέρονται με σαφήνεια στο έργο, όπως επίσης και η χώρα που υπήρξε ο άρχοντάς της, ούτε κι αυτή μνημονεύεται με σαφήνεια. Ηθελημένη, εκ μέρους μου, επιλογή. Η πάλη ανάμεσα στην επιβολή που επιζητεί η εξουσία στην ελευθερία που αναζητεί ο έρωτας δεν έχει χρονικά και γεωγραφικά όρια…

Λοιπόν, έγραψα ένα μυθιστόρημα πολιτικό ή ερωτικό; Η απάντηση ας δοθεί από τον αναγνώστη. Εγώ μένω με την άποψη πως η πιο επαναστατική πράξη είναι να αφεθείς στην εξουσία του έρωτα.

 

.: Κριτικές Βιβλίου :.
1. Διαβάζω
2. Καθημερινή
3. Περιοδικό H Λέξη

Περιοδικό Η Λέξη, τεύχος 170, Ιουλ. – Αυγ. 2002

Γράφει ο Μ. Γ. Μερακλής

Στο σημείωμα το προορισμένο για τον αναγνώστη, το οποίο κατά τεκμήριο απηχεί τις απόψεις του συγγραφέα, διαβάζω ότι το μυθιστόρημα αυτό καταγράφει τη σύγκρουση του σεξουαλικού πάθους με την ψυχρότητα της εξουσίας. Αλλά το τολμηρό αυτό βιβλίο, που επιχειρεί την κατάδυση στα βάθη μιας παιδεμένης ψυχής, παρουσιάζει ακόμα πιο περίπλοκα πράγματα, με αφετηρία τον βιασμό ενός αγοριού από έναν άντρα, στρατιωτικό, σε τόπο και χρόνο που περιγράφεται μεν με αδηλότητα (Ιστορώ δίχως ν΄ αναφέρω πάντα συγκεκριμένους τόπους και χρόνους και άτομα. Παραλλάζω συχνά ονόματα, ίσως αμφισβητώ χρονολογίες, μπορεί αν μεταθέτω καταστάσεις. Αισθάνομαι να είμαι πέρα απ΄ όλα αυτά), αλλά είναι οπωσδήποτε ιστορικά αναγνωρίσιμος, με σχεδόν θεοποιημένους τέτοιους βιασμούς.
Η εξουσία δεν είναι μόνο ψυχρή, αλλά και ένα εξίσου με το σεξουαλικό πάθος, ή ακόμα πιο αβυσσαλέο, αν μάλιστα υπάρχει και ως υποκατάστατο της στέρησης ή ακόμα χειρότερα, ως απάντηση στην κακομεταχείριΜια δεση και τον βιασμό εκείνου.
Έτσι επιχειρείται, με μια πρωτοπρόσωπη αφήγηση, η λεπτή εκείνη ανάλυση της περίπλοκης, συνεστραμμένης ψυχολογίας που διαμορφώνεται σιγά – σιγά σ΄ ένα άτομο, που ο βιασμός του σώματος και της ψυχής το έπληξε στην παιδική του ηλικία:  Μια διεστραμμένη ψυχή ήταν η ψυχή μου. Μια ψυχή που την είχαν αναγκάσει να παλέψει για την επιβίωση. Και που είχε αποφασίσει να επιβιώσει.
Να επιβιώσει με τη συμμετοχή του, με κάθε τρόπο και μέσο, στην εξουσία, μια μορφή αμφιλεγόμενης ευτυχίας, που θα μπορούσε να αναιρέσει ή να αμβλύνει έστω τις άλλες δυστυχίες. Όμως η αναίρεση αυτής της αναίρεσης είναι το βαθύτερο δράμα, αποκαλύπτει το ανεπούλωτο στο βάθος τραύμα του ευνούχου, όπως διαφαίνεται ακόμα και στις στιγμές εκείνες, όπου, κατέχοντας την εξουσία, πιστεύει ότι κατέχει την απόλυτη ευτυχία: Όποιος έχει γνωρίσει την απόλυτη ευτυχία ξέρει να μάχεται μέχρι θανάτου για να την κρατήσει. Και από ένα σημείο και πέρα η απόλυτη ευτυχία ταυτίζεται με την εξουσία. Λέξη γένους θηλυκού, αλλά με χαρακτηριστικά αρσενικά. Στη εξουσία ταιριάζει ως συμβολισμός η ευθύγραμμη προπέτεια ενός φαλλού: η απόλυτη ευτυχία  της εξουσίας συμβολίζεται με το σημάδι της σεξουαλικής

4. Ελεύθερος Τύπος
5. Η Κυριακάτικη Αυγή
6. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
7. Αδέσμευτος της Κυριακής
8. Διάφορες απόψεις
9. Εφημερίδα <<Βραδυνή>>
.: Βραβεία Βιβλίου :.
Δεν υπάρχουν Βραβεία για αυτό το Βιβλίο
©2024 www.kontoleon.gr All rights Reserved - Created by interneti.gr