1979 - 2019:  Σαράντα Χρόνια... Έψαχνα πάντα τις λέξεις

 

Όταν είμαι -ή θέλω να είμαι- αισιόδοξος, τότε γράφω για παιδιά.
Όταν ονειρεύομαι μια επανάσταση, τότε γράφω για τους εφήβους.
Όταν φοβάμαι, τότε είναι που γράφω για τους ενήλικες.

               Κι όμως, τελικά... Τίποτε από εμένα δε φαίνεται.

 

Νέες αναρτήσεις (κριτικά σημειώματα, συνεντεύξεις, άρθρα κ.α.) στο:

http://manoskontoleon2.blogspot.com/ 

Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά προέλευσης 3.0 Ελλάδα .

Είστε εδώ :: Αρχική Σελίδα » Βιβλία για Ενήλικες » Ιστορία ευνούχου - Μυθιστόρημα

Βιβλία για Ενήλικες - Ιστορία ευνούχου - Μυθιστόρημα

Τίτλος: Ιστορία ευνούχου - Μυθιστόρημα
ISBN: 960-378-794-9
Εκδόσεις: Πατάκης
Έτος: 2000
Σελίδες: 252

Ένα μυθιστόρημα που καταγράφει τη σύγκρουση του σεξουαλικού πάθους με τη ψυχρότητα της εξουσίας. Μια καταγραφή που ακροβατεί ανάμεσα στην παθιασμένη κραυγή και στην καταλαγιασμένη ανάλυση.

 

Ο Έλενος, ο ήρωας του μυθιστορήματός μου Ιστορία ευνούχου, βιάστηκε όταν  ήταν παιδί και ευνουχίστηκε στα χρόνια της εφηβείας του από την εξουσία, που ήθελε με αυτόν τον τρόπο να τον μετατρέψει σε σκλάβο της. Αυτός αντέδρασε και αποφάσισε να γίνει από δούλος ηγέτης. Για να το πετύχει, μόνος του πλέον, ευνούχισε την ίδια του την ψυχή. Η ιστορία του, λοιπόν, είναι μια ιστορία υποταγής του πάθους του έρωτα στον προγραμματισμό της εξουσίας –μια Ιστορία ευνούχου.

Ιστορία, τελικά, διαχρονική, μιας και πάντα η ψυχρότητα του άρχοντα πνίγει τον αυθορμητισμό της αγάπης… Αλλά και πάντα έρχεται η κάθαρση –τα πάθη απαιτούν να ακουστεί η φωνή τους. Και εκδικούνται τη φίμωσή τους.

Κάπως έτσι μπορώ να αφηγηθώ, σε γενικές πάντα, γραμμές, το μεδούλι μιας ιστορίας που χρειάστηκα κάμποσα χρόνια για να τη μετατρέψω σε μυθιστόρημα.

Όσο καιρό έγραφα την Ιστορία ευνούχου με διακατείχε ένα θυμός. Ο θυμός απέναντι σε ό,τι επιβάλλει τη σιωπή του σώματος για να ακουστούν οι τριγμοί των ξύλινων μελών της μαριονέτας.

Πιστεύω στον έρωτα, πιστεύω στα πάθη και στα λάθη του. Περιγράφοντας τα έργα και τις ημέρες ενός ανθρώπου που οι άλλοι του στέρησαν τη δυνατότητα  να εκφράζει τον ερωτισμό του, ενώ ο ίδιος επέβαλε στον εαυτό του τη θεωρητικοποίηση  της μη συμμετοχής στα πάθη, στην ουσία έγραφα έναν ύμνο στις κραυγές, τις σιωπές και τις οσμές του έρωτα.

Το χρόνια που ο  Έλενος ηγεμόνευσε δεν αναφέρονται με σαφήνεια στο έργο, όπως επίσης και η χώρα που υπήρξε ο άρχοντάς της, ούτε κι αυτή μνημονεύεται με σαφήνεια. Ηθελημένη, εκ μέρους μου, επιλογή. Η πάλη ανάμεσα στην επιβολή που επιζητεί η εξουσία στην ελευθερία που αναζητεί ο έρωτας δεν έχει χρονικά και γεωγραφικά όρια…

Λοιπόν, έγραψα ένα μυθιστόρημα πολιτικό ή ερωτικό; Η απάντηση ας δοθεί από τον αναγνώστη. Εγώ μένω με την άποψη πως η πιο επαναστατική πράξη είναι να αφεθείς στην εξουσία του έρωτα.

 

.: Κριτικές Βιβλίου :.
1. Διαβάζω
2. Καθημερινή
3. Περιοδικό H Λέξη
4. Ελεύθερος Τύπος

Ελεύθερος Τύπος, Κυριακή 8 Απριλίου 2001

Γράφει ο Ι. Μ. Χατζηφώτης

Το μυθιστόρημα αυτό του Μ. Κ. πλέκεται με τέχνη γύρω από την προβληματική  Πώς εκφράζει τον ερωτισμό του ένας ευνούχος; Και ασχολείται με μια πλευρά των τραγικών αυτών ανθρώπων, που βρέθηκαν ασφαλώς και στο Βυζάντιο, το ποιο μερικοί διοίκησαν κιόλας, μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις, αφού μπορεί να στερήθηκαν τη σεξουαλική τους δυνατότητα, όμως είχαν συγκεκριμένη φύση και εκείνη όπως του Έλενου, του ήρωα του Μ. Κ., που σκίρτησε η καρδιά του.
Πρωτότυπο στη σύλληψη, ενδιαφέρον στην ανάπτυξη, με εναλλαγές ανάμεσα στη συναισθηματική τρυφερότητα και τη σκληρή, αδυσώπητη πραγματικότητα, το μυθιστόρημα αυτό αποτελεί κατάκτησης της σύγχρονης νεοελληνικής πεζογραφίας.
Ο συγγραφέας του έχει λόγο εναργή και παραστατικό, γνωρίζει άριστα πώς να κινεί το μύθο και να προσδίδει στο έργο του αληθοφάνεια. Ο άνδρας,  γράφει (σελ. 160), γεννιέται μέσα στα χέρια της γυναίκας. Μέσα στην αγκαλιά της ενηλικιώνεται… Αλλά από πιο πριν, μα πάντα από αυτήν, έχει σχηματίσει τα χαρακτηριστικά του φύλου του… Από τη μια μεριά της ζωής στέκονται οι γυναίκες. Οι άντρες από την άλλη. Ακόμα κι αυτοί που παρεκκλίνουν –οι αρσενικοθήλυκοι και οι αντρογυναίκες- από την ίδια μεριά, ο καθένας από το κανονικό του φύλο, βρίσκονται. Παρεκκλίνω από κάτι σημαίνει πως προτού το αγνοήσω, το έχω αποδεχτεί.
Στο σημείο αυτό έγκειται η τραγωδία, αλλά και η λύτρωση, όπως ήρθε. Ο έρωτας και ο θάνατος, άλλωστε, συμπληρώνουν τον ίδιο κύκλο.
Τελικά είναι ο θάνατος που αρθρώνει τη λύση  (σελ. 242). Για ένα ευνούχο που η μοίρα του έπαιξε τέτοιο παιχνίδι. Από τη ξεχωριστή νύχτα στην αιώνια, με τη συνοδεία των πουλιών, των αηδονιών. Μια νύχτα που γίνεται γλυκιά, φορτισμένη καθώς είναι από το ερωτικό προανάκρουσμα.
Το παιχνίδι τελικά της ζωής και του θανάτου από ένα άξιο συγγραφέα σε μια αξιανάγνωστη ανάγνωση.
 Ένα βιβλίο που συγκεντρώνει όλες τις προδιαγραφές για να ξεχωρίζει και να έχει θέση στο μέλλον.

 

5. Η Κυριακάτικη Αυγή
6. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
7. Αδέσμευτος της Κυριακής
8. Διάφορες απόψεις
9. Εφημερίδα <<Βραδυνή>>
.: Βραβεία Βιβλίου :.
Δεν υπάρχουν Βραβεία για αυτό το Βιβλίο
©2024 www.kontoleon.gr All rights Reserved - Created by interneti.gr