1979 - 2019:  Σαράντα Χρόνια... Έψαχνα πάντα τις λέξεις

 

Όταν είμαι -ή θέλω να είμαι- αισιόδοξος, τότε γράφω για παιδιά.
Όταν ονειρεύομαι μια επανάσταση, τότε γράφω για τους εφήβους.
Όταν φοβάμαι, τότε είναι που γράφω για τους ενήλικες.

               Κι όμως, τελικά... Τίποτε από εμένα δε φαίνεται.

 

Νέες αναρτήσεις (κριτικά σημειώματα, συνεντεύξεις, άρθρα κ.α.) στο:

http://manoskontoleon2.blogspot.com/ 

Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά προέλευσης 3.0 Ελλάδα .

Είστε εδώ :: Αρχική Σελίδα » Βιβλία για Παιδιά » Το βιβλίο της ζωής του Μεγάλου Γαργαντούα

Βιβλία για Παιδιά - Το βιβλίο της ζωής του Μεγάλου Γαργαντούα

Τίτλος: Το βιβλίο της ζωής του Μεγάλου Γαργαντούα
ISBN: 978-960-16-6040-0
Εκδόσεις: Πατάκης
Έτος: 2017
Σελίδες: 206

 

Προτού γεννηθεί, έμεινε μέσα στην κοιλιά της μητέρας του, όχι εννιά μήνες αλλά έντεκα!

Αυτός ήταν ο Γαργαντούας.

Κι όταν πια μεγάλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης μέρας  μασούλαγε:

Ένα βόδι ή δυο πρόβατα  και τριάντα κιλά πατάτες και τριάντα κιλά ντομάτες κι αγγούρια και πέντε με δέκα κιλά φρούτα διάφορα και καμιά ντουζίνα καρβέλια και έπινε κάμποσες κούπες γάλα το πρωινό και ασφαλώς κρασί στο γεύμα του!

Αυτός ήταν ο Γαργαντούας .

Και πήγαινε καβάλα με ένα άλογο -την Ελεφαντίνα- που την έφεραν από τη μακρινή πατρίδα της όχι ένα, μήτε δυο καράβια. Αλλά τέσσερα!

Ε, αυτό το άλογο ταίριαζε στον Γαργαντούα -έναν γίγαντα.

Γίγαντα στο σώμα, μα και στην ψυχή...

 

Ένα διασκεδαστικό (και όχι μόνο) μυθιστόρημα -σταθμός στην παγκόσμια λογοτεχνία-  για τη ζωή ενός ήρωα που εδώ και πολλά, πάρα πολλά χρόνια, έχει συντροφεύσει  αναγνώστες κάθε ηλικίας.

Τώρα σε μια σύγχρονη, εντελώς ελεύθερη και πρωτότυπη διασκευή.

 

 

 

.: Κριτικές Βιβλίου :.
1. Ο Βασίλης Αναγνωστόπουλς έγραψε...
2. Η Γεωργία Γαλανοπουλου στο diastixo.gr
3. Ο Γαργαντούας με την μεγάλη καρδιά
4. Δον Κιχώτης και Γαργαντούας: Ανακαλύπτοντας νέες διαστάσεις σε κλασικά αναγνώσματα
5. Η Βασιλική Ρεσβάνη γράφει...

 

Το νέο  βιβλίο του Μάνου Κοντολέων «Το βιβλίο της ζωής του Μεγάλου Γαργαντούα» αποτελεί την διασκευή ενός κλασικού έργου του Φρανσουά Ραμπελαί. Είναι ένα βιβλίο που κατά τη συγγραφή του πληθώρα συναισθημάτων κατακλύζουν το συγγραφέα.

Αφιερωμένο, στην κλασική μορφή του, στον ίδιο όταν ήταν παιδί από την δασκάλα του. Αφιερωμένο τώρα όχι μόνο στη μνήμη της δασκάλας του αλλά και στους εκπαιδευτικούς που αγαπούν τα δικά του βιβλία.... και είναι πολλοί.

Γραμμένο με έναν μοναδικό τρόπο όπου ο γιγάντιος μικρούλης Γαργαντούα μεγαλώνει με τη φροντίδα του υπηρέτη του. Ιδιαίτερο συγγραφικό τέχνασμα του συγγραφέα η δημιουργία του ήρωα αυτού που αγαπητός από την πρώτη στιγμή αναδύει συναισθήματα οικεία στον μικρό αναγνώστη. Πολλοί είναι εκείνοι που φροντίζουν ένα παιδί, γονείς, παππούς, γιαγιά, δάσκαλος. Για τον μικρό γιγάντιο Γαργαντούα τη φροντίδα έχει αναλάβει ένας τοσοδούλης, μοναδικός, μεγάλος «δάσκαλος».

Ο  Μάνος Κοντολέων στα πιο πρόσφατα έργα του έχω την αίσθηση ότι διακατέχεται από μια έγνοια, μια αγωνία να «οδηγήσει» τον νέο αναγνώστη χωρίς καμία προσπάθεια διδακτισμού ή καταναγκασμού. Στο «Μανόλο και Μανολίτο» υπάρχει ένας παππούς που μαζί με τον μικρό Μανολίτο περνούν υπέροχα μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλο...  αλλά και στο «Νησί της Ροδιάς» και στο «Φεύγει Έρχεται».

Ιδιαίτερα όμως σε αυτό το βιβλίο θα απολαύσει ο αναγνώστης την εναλλαγή μεγάλου μικρού σε καθημερινά θέματα. Όσο όμως μεγάλος - γιγάντιος είναι ο μικρός Γαργαντούα ο υπηρέτης- φροντιστής του που προσφέρει κάτι πολύ μεγάλο, την ανιδιοτελή αγάπη, την φροντίδα χωρίς όρια, την έγνοια να γίνει μοναδικός ο μικρός γιγάντιος Γαργαντούα όταν μεγαλώσει. Αυτή δεν είναι και η έγνοια των εκπαιδευτικών; Αυτή είναι και των συγγραφέων διότι μέσα από την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων τα παιδιά «ταξιδεύουν» και χαρτογραφούν τον κόσμο τους.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που διαβάζοντάς το νιώθεις σαν νε έχεις έναν άνθρωπο να είναι δίπλα σου και να συνομιλεί μαζί σου. Ο τρόπος περιγραφής των καθημερινών αστείων «δυσκολιών» που συναντά ο μικρός υπηρέτης φροντίζοντας τον Γαργαντούα αλλά και η εναλλαγή συμπεριφορών λόγω των διαφορετικών κοινωνικών τάξεων κάνει το νέο αναγνώστη να κατανοήσει πολλά για την εποχή που γράφτηκε το πρωτότυπο βιβλίο.

Θεωρώ ωστόσο αναγκαίο η συγγραφή των κλασικών έργων να γίνεται από συγγραφείς της σύγχρονης λογοτεχνίας για παιδιά και νέους διότι με αυτόν τον τρόπο επικαιροποιούνται, γίνονται πιο προσιτά. Όταν μάλιστα γράφονται εκ νέου από τον Μάνο Κοντολέων το αποτέλεσμα δικαιώνει τον συλλογισμό μου στο έπακρο.

 

Βασιλική Ρεσβάνη

Εκπαιδευτικός

Υπ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών

 

 

 

.: Βραβεία Βιβλίου :.
Δεν υπάρχουν Βραβεία για αυτό το Βιβλίο
©2024 www.kontoleon.gr All rights Reserved - Created by interneti.gr