1979 - 2019:  Σαράντα Χρόνια... Έψαχνα πάντα τις λέξεις

 

Όταν είμαι -ή θέλω να είμαι- αισιόδοξος, τότε γράφω για παιδιά.
Όταν ονειρεύομαι μια επανάσταση, τότε γράφω για τους εφήβους.
Όταν φοβάμαι, τότε είναι που γράφω για τους ενήλικες.

               Κι όμως, τελικά... Τίποτε από εμένα δε φαίνεται.

 

Νέες αναρτήσεις (κριτικά σημειώματα, συνεντεύξεις, άρθρα κ.α.) στο:

http://manoskontoleon2.blogspot.com/ 

Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά προέλευσης 3.0 Ελλάδα .

Είστε εδώ :: Αρχική Σελίδα » Βιβλία για Ενήλικες » Ερωτική Αγωγή - Μυθιστόρημα

Βιβλία για Ενήλικες - Ερωτική Αγωγή - Μυθιστόρημα

Τίτλος: Ερωτική Αγωγή - Μυθιστόρημα
ISBN: 960-16-0858-3
Εκδόσεις: Πατάκης
Έτος: 2003
Σελίδες: 523

Η «Ερωτική αγωγή» είναι ένα μυθιστόρημα αφιερωμένο στον εικοστό αιώνα, ένα μυθιστόρημα για τον έρωτα και τον ερωτισμό, αλλά και για τις σημαντικές ιδεολογίες και τις μεγάλες διαψεύσεις του αιώνα που έφυγε. Από τους οίκους ανοχής των Ιωαννίνων στις αρχές του 1900 ως τις ιστοσελίδες των ερωτικών κόμβων του Internet του τέλους της εκατονταετίας, η «Ερωτική αγωγή» είναι η δύναμη που κινεί τις πράξεις και τα πάθη ενός πατέρα κι ενός γιου... Ο Χρήστος Βαλλής, ο πατέρας, γεννιέται στα 1910 σ ένα χωριό της Ηπείρου. Γρήγορα θα θελήσει να ξεφύγει από τη μιζέρια του τόπου καταγωγής του και, αφού τελειώσει τις εγκύκλιες σπουδές του στα Ιωάννινα, θα κατέβει στην Αθήνα, όπου σύντομα θα διοριστεί σε μεγάλο κρατικό οργανισμό, θα πάρει πτυχίο από το πανεπιστήμιο, θα παντρευτεί κόρη πλούσιου επιχειρηματία. Οι γυναίκες θα του προσφέρουν όχι μόνο την ηδονή, αλλά και την κοινωνική και οικονομική στήριξη. Γι αυτό και όταν μένει γρήγορα χήρος θα θελήσει να αναπτύξει τις δικές του επιχειρηματικές ανησυχίες δημιουργώντας ένα πλέγμα οίκων ανοχής –σπιτιών του έρωτα, πιο σωστά– όπου οι παρεχόμενες σε αυτούς υπηρεσίες θα χαρακτηρίζονται από ποιότητα και φαντασία. Αργά μα σταθερά, ο Χρήστος αμυνόμενος θα στραφεί προς τις Τέχνες, καθώς αυτές θα του προσφέρουν την επιβεβαίωση της θεωρίας του και τους τρόπους άμυνάς του απέναντι στην αποπροσωποποίηση της σεξουαλικής έκφρασης. Πολύ φυσιολογικά θα χρίσει διάδοχο και συνεχιστή του έργου του το γιο του, τον Άρη. Μόνο που αυτός, όταν θα αποδεχτεί το ρόλο, θα διαπιστώσει ότι οι όροι του παιχνιδιού έχουν αλλάξει... Και ο Άρης Βαλλής, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί το πατρικό όραμα, θα βρεθεί να βιώνει μια ουτοπία.

.: Κριτικές Βιβλίου :.
1. Ο Γρηγόρης Τεχλαμετζής στο περιοδικό Σίσυφος (τχ. 19)
2. Βιβλιοκαφέ

 

Monday, February 22, 2021

Μάνος Κοντολέων, "Ερωτική αγωγή"

 

Η Ιστορία είναι ανδροκρατούμενη και ως προς το ποιος την κινεί και ως προς το ποιος την γράφει. Ένας άνδρας λοιπόν συγγραφέας διαπερνά τον 20ό αιώνα με όχημα δύο άνδρες ...πεοφόρους!

 

 

Τον Κοντολέοντα τον γνώρισα μικρή. Από τα cross over του. Κι από τότε δεν δοκίμασα έργα του για ενήλικες. Ήρθε η ώρα λοιπόν.

 

ΚΑΝΟΝΙΚΑ έπρεπε να είμαι θυμωμένη με το βιβλίο. Εκφράζει μια διπλή σύνδεση ανάμεσα στον ανδρισμό και την Ιστορία, αλλά και ανάμεσα στον ανδρισμό και τον ηδονισμό. Με πιο απλά λόγια, δηλώνει μέσα από τη ζωή του Χρήστου Βαλλή την ιδέα ότι η Ιστορία, εθνική, κοινωνική, πολιτική κ.ο.κ., προωθείται μέσω της σεξουαλικότητας. Ίσως αποδίδει φροϋδικά πρότυπα, καθώς οι άνδρες δρομολογούν τις εξελίξεις οδηγούμενοι απ\' την πορεία που χαράζει το πέος τους. Έτσι, οι επιλογές του πρωταγωνιστή, που ξεκίνησε από τα χωριά της Ηπείρου, για να περάσει απ\' τα Γιάννινα και να καταλήξει στην Αθήνα, οιστρηλατούνται από τις ορμές του.

 

ΚΑΝΟΝΙΚΑ θα έπρεπε ως γυναίκα να νιώθω προσβεβλημένη απ\' αυτή τη σεξιστική ανάγνωση της ιστορίας. Αλλά με κέρδισαν άλλες αρετές του συγγραφέα. Καταρχάς, η άνεση στην αφήγηση που με τσαλίμια και χαριεντισμούς προχωρά την ιστορία. Ο ήρωας μεγαλώνει, σπουδάζει νομική, διορίζεται στην τράπεζα, καλοβλέπει όποια γυναίκα, ελεύθερη, παντρεμένη ή εκδιδόμενη, μπορεί να ικανοποιήσει τις ορέξεις του. Περνά την Κατοχή, αβρόχοις ποσί που λέγαν οι παλιοί, ζει τον Εμφύλιο με το μέρος των νικητών, μεταβαίνει στη μεταπολεμική εποχή αστός. Οι σελίδες γυρνάνε γρήγορα όχι επειδή διαβάζουμε μια ουδέτερη γλώσσα, αλλά επειδή οι συγγραφικές φιοριτούρες είναι τόσο όσο.

ΚΙ ΕΚΕΙ μέσα εμφιλοχωρούν λέξεις καθαρεύουσας ή αρχαίες, μόνο όπου θα ήθελε ο πεζογράφος να διανθίσει τα γεννητικά όργανα, ανδρών και γυναικών, τις στάσεις του έρωτα, τις επαγγελματίες του είδους και τα υπόλοιπα γενετήσια δρώμενα με ανοίκειες λέξεις και φράσεις, με απρόσμενες περιγραφές, με μονολεκτικές εκφράσεις των ποταπών συμπεριφορών. Δεν φτάνει βέβαια στην ποιητικότητα του Εμπειρίκου και του "Μεγάλου Ερωτικού", δεν φτάνει ούτε στην πορνογραφία του, αφού άλλωστε δεν το θέλησε. Προσεγγίζει ωστόσο το ταπεραμέντο του ποιητή, όταν ξενίζει τον αναγνώστη με λέξεις όπως πάτταλος, ενεργοβατώ, τιτθία, δαγύδα, καταγιγαρτίζειν, δελφάκιον, λέξεις που σημαδεύει εύγλωττα λόγω της σπανιότητάς τους ο κορέκτορας του Word.

 

Ο ΕΡΩΤΙΣΜΟΣ ως μοχλός κίνησης και προόδου, ως ανδρικό σύμβολο της κατάκτησης και της ανόδου, συνεχίζεται με συνεχείς προδρομικές αφηγήσεις στον γιο του Χρήστου Άρη. Ανδροκρατούμενη πορεία και στίξη της Ιστορίας. Ο άνδρας επιβάλλεται με την π... του. Συγκρίνω αυτόν τον άξονα με το βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου "Στο αυτί της αλεπούς", όπου η μεταβίβαση απ\' τη μια γενιά στην άλλη της παράδοσης, της ιστορίας, της ζωής γίνεται από γυναίκα σε γυναίκα. Η μία ματιά και η άλλη δείχνουν και πώς τα δύο φύλα προσεγγίζουν την πορεία της ανθρωπότητας.

ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ γράφεται με θεωρίες πανηδονισμού, που κανοναρχεί τον άνδρα κι αυτός την ιστορία. Λέξεις και σκηνές, σχεδόν πορνογραφικές, όχι όμως ωμές, καθώς είναι σε περιβάλλον λογοτεχνικό, ξεπαρθενέματα, κατακτήσεις, ηδονές, μυστικά κι αφανέρωτα, αλλά και σεξουαλικοί κομπασμοί.

 

Πάπισσα Ιωάννα

https://vivliocafe.blogspot.com/

Αναρτήθηκε από ΠΑΠΙΣΣΑ ΙΩΑΝΝΑ στις 9:20 AM

1 comment:

Μάνος Κοντολέων said...

Χάρηκα για την ανάρτηση. Παρακολουθώ το blog χρόνια. Και ομολογώ πως με εντυπωσίαζε το γεγονός πως εκείνο δεν παρακολουθούσε εμένα. Τώρα δόθηκε η απάντηση -η βαριά όσο και σημαντική σκιά της παιδικής / νεανικής λογοτεχνίας. Ελπίζω πλέον να διαλύθηκε για το καλό και το δικό μου (sic), και του blog (sic) και -ας μου επιτραπεί- της λογοτεχνίας μας.

Επί της ουσίας των θέσεων ασφαλώς και συμφωνώ. Μα και διαφωνώ. Ας επιτρέψουμε στους Άντρες να λατρεύουν τις Γυναίκες με το δικό τους κώδικα λατρείας. Οι ίδιοι άλλωστε έχουν αποδεχτεί να λατρεύονται από εκείνες με τον τρόπο που αυτές θέλουν.

Μεγάλη συζήτηση -ίσως όμως και ξεπερασμένη. Μιας και όπως και στο συγκεκριμένο μυθιστόρημά μου σημειώνω ως τελευταία φράση: η Ερωτική Αγωγή συνεχίζεται... Τώρα πια στη ρευστότητα του διαδικτυακού χώρου.

 

3. Η Γιούλη Τσακάλου στο fractal.gr
4. Συνέντευξη στην Πόλυ Κρημνιώτη στην εφημ. ΑΥΓΗ (τη χρονιά α΄κυλοφορίας)
5. Η Εύη Κουτρουμπάκη στο Βιβλιοδρόμιο των Νέων
6. Από τον έρωτα στον ερωτισμό του εικοστού αιώνα
7. Η Δiώνη Δημητριάδου στο diastixo
8. Ο Περικής Σφυρίδης παρουσίασε...
9. Η Ελένη Πριοβόλου έγραψε
10. Η Μένη κανατσούλη στην Καθημερινή
11. Η Βϊκυ Πάτσιου στο bookpress
12. Ο Αλέξης Πανσέληνος έγραψε:
13. Από τον έρωτα στον ηδονισμό
14. Cafe Art souita
.: Βραβεία Βιβλίου :.
Δεν υπάρχουν Βραβεία για αυτό το Βιβλίο
©2024 www.kontoleon.gr All rights Reserved - Created by interneti.gr